Wanneer je aan de slag gaat met deals in Teamleader Focus, heb je automatisch één dealpipeline zoals in de onderstaande afbeelding. Je kan deze structuur terugvinden bovenaan je dealpagina. Hier leggen we uit hoe je dealfases kan toevoegen, bewerken, rangschikken of verwijderen, en hoe je er een kleur aan kan toewijzen.

Als je bedrijf verschillende producten of diensten verkoopt of veel sales teams en bedrijfsentiteiten heeft, heb je verschillende workflows nodig die passen bij je specifieke methodes. Dat is waar de functionaliteit van meerdere sales pipelines van pas komt. Lees er hier alles over. Opmerking: GO- en SMART-klanten hebben 1 standaard dealpipeline, maar MOVE- en GROW-klanten hebben er 2 en in BOOST en FLOW kan je onbeperkt pipelines toevoegen.

Tips

• Heb je soms drie tot vier afspraken met een klant voordat je kan doorgaan naar de volgende stap in het proces? Dan raden wij aan geen dealfase voor elke afspraak te maken, omdat je anders het overzicht kunt verliezen. Je kan probleemloos meerdere afspraken aanmaken in dezelfde dealfase. Gebruik de structuur als een manier om in een oogopslag te zien wat er nog moet gebeuren.
  • Maak je verkoopproces efficiënter door opvolgacties te koppelen aan je dealfases en vergeet nooit meer die belangrijke taak, afspraak of call in te plannen!
  • Niet elke deal moet alle fases doorlopen. Je kunt bepaalde fases overslaan als een deal sneller dan voorzien wordt afgesloten. Aan de hand van de status-widget in de rechterbovenhoek van je dealpagina kan je de status van de deal gemakkelijk en snel wijzigen:

• Je dealfases zullen standaard de taal van je account hebben. Het veranderen van je gebruikerstaal zal de namen van de dealfases niet veranderen. Je kan je dealfases vertalen in de instellingen (zie hieronder 'Een dealfase bewerken'), maar hou er rekening mee dat als je ze wijzigt, je ze voor het hele account wijzigt.

Een dealfase toevoegen

Elke dealpipeline in Teamleader Focus heeft standaard 4 dealfases ('Nieuw', 'Offerte verzonden', 'Aanvaard', 'Geweigerd'). Deze kunnen niet worden verwijderd. Volg deze stappen om een eigen fase toe te voegen:

1. Instellingen > Deals en Offertes > Pipelines
  2. Naast de pipeline waaraan je een fase wil toevoegen, klik je op Fase toevoegen
  3. Vul een naam in
  4. Wijs een gepersonaliseerde kleur toe aan je dealfase. Als je dat niet doet, dan hebben de fases standaardkleuren (grijs voor 'Nieuw' en andere fases, blauw voor 'Offerte verzonden', groen voor 'Aanvaard' en rood voor 'Geweigerd'). Merk op dat de kleuren worden ingesteld op accountniveau.
    • Deze kleur is zichtbaar in je dealoverzicht, zowel in de pipeline-weergave als in de lijstweergave.

• Deze kleur wordt ook weergegeven op de tijdlijn met fases in je dealpagina.

• Als je meerdere dealpipelines hebt, is deze functionaliteit extra handig omdat je dezelfde kleur kan toewijzen aan bv. al je gewonnen of verloren fases, en fases verder visueel kan groeperen.

5. Kies een pipeline.
  6. De standaardslaagkans wordt aangegeven als 100% om je dealforecast niet te beïnvloeden.
  7. Voeg indien van toepassing een opvolgactie toe.

8. Kies hoe snel deals in deze fase aandacht nodig hebben. Dit bepaalt de kleur van de deal (die afhankelijk is van de dealactiviteit) en helpt je actieve deals op te volgen. Lees dit artikel voor meer informatie.
  9. Klik op 'Opslaan'.
  10. De dealfase wordt toegevoegd boven (d.w.z. vóór) de fase 'Offerte verzonden'.

Een dealfase bewerken

1. Instellingen > Deals en Offertes > Pipelines
  2. Klik op het potlood naast de dealfase die je wilt bewerken.
  3. Bewerk de velden die je wil wijzigen.
  4. Klik op 'Opslaan'.

Dealfases rangschikken

1. Instellingen > Deals en Offertes > Pipelines
  2. Beweeg de muis voor de dealfase om deze naar een andere plek te verslepen. Bekijk de kolom 'Volgorde' aan de linkerkant voor een duidelijk overzicht.

Opmerking: De standaard Teamleader Focus fases zoals 'Nieuw' en 'Offerte verzonden' hebben een vaste positie en kunnen niet worden verplaatst.

Een dealfase verwijderen

1. Instellingen > Deals en Offertes > Pipelines
  2. Klik op de prullenmand naast de dealfase die je wil verwijderen.
    Opmerking: Je kan de fases 'Gewonnen' en 'Verloren' van naam veranderen, maar ze betekenen steeds hetzelfde. Je kan deze fases niet verwijderen. Hetzelfde geldt voor 'Nieuw' en 'Offerte verzonden'.
  3. Als je een fase verwijdert, zie je dat de fase [x] aantal deals heeft. Je kan de lijst bekijken door op de hyperlink te klikken. Verplaats de deals naar een andere fase binnen dezelfde pipeline.

Dealoverzichten

Je kan je dealfases in een lijstoverzicht bekijken en in een Kanban-overzicht. Filter voor welke dealpipeline de deals moeten worden weergegeven.

• Lijst
  • Kanban

De datum van een dealfase wijzigen

Lees het volgende artikel om te weten te komen hoe je de datum van een dealfase kan wijzigen.

Dealfases in bulk wijzigen

Als admin kan je de fase van meerdere deals tegelijkertijd veranderen. Hou er rekening mee dat dit enkel kan via het bovengenoemde lijstoverzicht.

1. Ga naar Deals
  2. Selecteer een pipeline en een segment, status of fase
  3. Klik op Acties in de rechterbovenhoek
  4. Klik op Verander dealfase

5. Schakel de slider bij 'Actie bevestigen' in
  6. Klik op Nu uitvoeren.