Vanaf 14 september 2019 is een nieuwe Europese richtlijn voor betalingsverkeer van kracht. Payment Services Directive 2, afgekort tot PSD2, heeft betrekking op online betalingen met kredietkaart.

PSD2 moet de veiligheid van elektronische transacties verhogen en klanten beschermen tegen fraude. Wij bij Teamleader Focus deden de nodige aanpassingen aan onze software om deze extra beveiliging te kunnen garanderen. Lees dit artikel om up to date te blijven.

1. SCA of Strong Customer Authentication

2. Hoe vertaalt dit zich in Teamleader Focus

3. Wat als de betaling mislukt?

4. Uitzonderingen op de regel

5. Invoicecloud

SCA of Strong Customer Authentication

SCA heeft enkel betrekking op betalingen met kredietkaart, en dus niet op SEPA betalingen via automatische incasso (NL) of domiciliëring (BE).

Eén van de gevolgen van de nieuwe richtlijn, is de vereiste van een extra authentificatie in het online betalingsproces om te verzekeren dat jij degene bent die gebruik maakt van je kredietkaart. De bank zelf kiest voor een wachtwoord, een PIN code, een vingerafdruk of een app op je smartphone voor deze extra stap, die SCA of Strong Customer Authentication werd gedoopt. Zonder geslaagde authentificatie, komt er geen transactie.

Het is tevens aan de bank om te beslissen wanneer deze tussenstap nodig is. Voor sommige Teamleader Focus-gebruikers zal de SCA enkel vereist zijn bij het overschakelen naar een ander Teamleader Focus pakket, voor anderen ook bij het verhogen van het aantal gebruikers in je account.

Hoe vertaalt dit zich in Teamleader Focus

Voor een succesvolle online betaling in Teamleader Focus, volg je deze vier stappen:

1. Klik rechtsboven op je profielfoto en ga naar Licentie beheren.
  2. Kies bijvoorbeeld voor het toevoegen van 2 extra gebruikers aan je abonnement.
  3. Wanneer je doorgaat met de betaling, stel je vast of er een extra authentificatie vereist is. In dat geval zal je de extra stap moeten doorlopen om je identiteit te bevestigen.
  4. Pas dan kan het bedrag van je rekening gaan en wordt de betaling een feit.

Wat als de betaling mislukt?

Als de extra authentificatie mislukt, zal de betaling geweigerd worden. Je kan het eens opnieuw proberen, of overschakelen naar een andere betaalmethode zoals SEPA. Verder adviseren we je contact op te nemen met de bank.

Uitzonderingen op de regel

• Als je in het verleden al betalingen hebt overgemaakt aan Teamleader Focus, kan het zijn dat je geen bijkomende informatie meer verschuldigd bent. Toch is het altijd mogelijk dat de bank om een extra authentificatie vraagt.

• Transacties op initiatief van de ondernemer of verkoper zijn tevens vrijgesteld. Alle transacties die niet op het moment van betaling door de klant worden aangestuurd worden hier bedoeld. Bijvoorbeeld het hernieuwen van je abonnement, de aankoop van een module na de testperiode, de automatische aanvulling van je Teamleader Focus-portefeuille, ...

InvoiceCloud

Maak je gebruik van de facturatiemodule in Teamleader Focus? Deze richtlijn is ook voor jou van belang wanneer je facturen verstuurt naar je klanten; ook zij zullen de SCA moeten doorlopen. Ook in onze InvoiceCloud hebben we de noodzakelijke updates hiervoor geïmplementeerd.